آزمایش مخصوص ریزش مو
آزمایش ریزش مو یکی از موضوعاتی است که کاربران و مخاطبان گرامی آزمایشگاه حیات تبریز آن را به دفعات در موتور جستجوگر گوگل سرچ میکنند.
این جالب است که به دنبال راهی هستیم تا مطمئن شویم، اگر مشکلی در فرایند ریزش مو است، دقیقا چیست و چگونه باید آن را برطرف کرد. موضوع مهم این است که مو عضو مهم بدن بدون عصب و حتی بدون رگ اصلی و تغذیه کننده، زیر ذره بین متخصص پوست و مو است.
این پزشک متخصص مو است که باید برای شما در صورت لزوم، درخواست نتیجه آزمایش کند.
در این مقاله به سراغ آزمایشهای مخصوص و مربوط به ریزش مو میرویم تا همه چیز را در این باره بررسی کنیم.
ریزش مو در مردان و زنان
ریزش مو اختلالی است که هم برای مردان و هم برای زنان ممکن است رخ دهد. در مردان، اکثر موارد ریزش مو به دلیل طاسی با الگوی مردانه که یک اختلال ارثی است اتفاق می افتد، در حالیکه در مورد خانمها چندین شرایط و تغییرات بدنی ممکن است باعث ریزش بیش از حد مو شود.
به طور کلی فرایند تخصصی مبارزه با ریزش مو در مردان و زنان متفاوت است اما موضوعات کلیدی در این میان وجود دارد که بین مردان و زنان مشترک هستند. به عنوان مثال تغذیه مناسب، نداشتن استرس و فشار ذهنی، ورزش درست و حرفهای و حتی استفاده مناسب به دور از دنیای تبلیغات از شامپوی خوب و تقویت کننده مناسب مو برای مردان و زنان به طور مشترک اهمیت دارد.
شناخت علت مهمترین قدم است
طبیعی است که اگر قرار باشد برای درمان ریزش موی احتمالی خود اقدام کنید، در قدم اول باید علت ریزش مو مشخص شود. متاسفانه برخی از پزشکان بلافاصله با رویت مراجعه کننده و شنیدن مشکل او که در ریزش مو خلاصه میشود به سراغ تجویز دارو و شامپوهایی میروند که لابد فقط در داروخانه طرف قرارداد آنها یافت خواهد شد!
این تاسف برانگیز و در دنیای پزشکی، واقعا غیراخلاقی است. هر مراجعه کننده که از ریزش موی سر خود شکایت دارد، شرایط بدنی خاص خودش را خواهد داشت. پزشک متخصص نیز باید با در نظر گرفتن شرایط هر بیماری، برای جلوگیری از ریزش موی همان فرد نسخه شخصی سازی شده او را تجویز کند.
قرار نیست یک شامپوی خیلی خیلی خوب، برای همه مردان و زنان که از ریزش مو رنج میبرند، مناسب باشد.
متخصص مو در قدم اول باید مو را معاینه کند. بله درست متوجه شدید. معاینه فیزیکی مو بسیار مهم و تاثیرگذار است. این که چه شرایطی دارد، شکننده یا محکم است، چرب یا خشک است و خلاصه از لحاظ فیزیکی و ظاهری چه شرایطی دارد.
شرایط اختصاصی بیمار
خیلی اهمیت دارد که فرد دچار ریزش مو به عنوان یک زن یا مرد، در چند ماه اخیر قبل از مراجعه به پزشک، چه شرایطی را تجربه کرده باشد.
به عنوان مثال بارداری و وضع حمل بر شرایط مو و ریزش آن تاثیر جدی دارد. استفاده از داروهای شیمی درمانی در مبارزه با سرطان دیگر نکته ای است که باید حتما به پزشک متخصص مو منتقل شود.
کسی که اخیرا دچار افزایش یا کاهش شدید وزن شده باشد، باید این نکته را به پزشک متخصص پوست و مو اطلاع بدهد.
خلاصه این که اگر به تازگی از شر یک بیماری پوستی یا حتی دارای التهاب خلاص شدهاید یا جراحی سنگینی را پشت سر گذاشتهاید، همه این موارد به عنوان شرایط اختصاصی بیمار باید به پزشک متخصص مو منتقل شود.
آزمایش مخصوص مو
پزشک متخصص مو با توجه به شرایط بیمار و مراجعه کننده خود، ممکن است یکی یا همه موارد زیر را تجویز کرده و خواستار نتیجه آنها باشد:
- آزمایش هورمون
چندین هورمون وجود دارد که میتوانید در صورت ریزش موی شدید آنها را بررسی کنید. آزمایش هورمون برای ریزش مو شامل پرولاکتین، تستوسترون، DHEA، هورمون لوتئینیزه و هورمون محرک فولیکولی است. - تست سطح تیروئید
در این آزمایش باید میزان و سطح یا تیتر T3، T4و TSH مشخص شود. اختلال در عملکرد تیروئید میتواند روی ریزش مو تاثیر داشته باشد. بیماریهایی مانند پرکاری تیروئید و کمکاری تیروئید باعث میشوند، هورمونهای مربوط به متابولیسم بدن بیش از حد یا کمتر از حد معمول ترشح شوند. به همین دلیل یکی از مواردی که در چکاپ برای ریزش مو باید بررسی شود، آزمایش تیروئید است. - آهن سرم و فریتین سرم
کمبود این دو مورد میتواند برای ریزش مو یک علت جدی و مهم باشد. بنابراین میزان آنها در سرم باید مشخص شود. - تست CBC
این آزمایش به طور کلی نتیجه شمارش کامل خون بدن شما را نشان میدهد. با این تست مشخص خواهد شد که آیا به کمخونی و بهخصوص کمخونی ناشی از فقر آهن دچار هستید یا خیر. - بیوپسی از پوست سر
در این آزمایش، قسمت کوچکی از پوست سر پس از برداشتن آن از سر، زیر میکروسکوپ بررسی میشود.
بهترین مواد غذایی برای جلوگیری از ریزش مو
طبیعی است که یک متخصص تغذیه در این خصوص بهترین مشاوره را به شما برای بدن شما خواهد داد. در واقع در این خصوص هم مهم است که یک نسخه واحد برای همه پیچیده نشود.
در هر حال به طور کلی مواد غذایی زیر برای جلوگیری از ریزش مو بسیار اهمیت دارند:
- اسفناج
- تخمه آفتابگردان
- ماهی قزل آلا
- بلغور جو دوسر
- فلفل دلمهای قرمز
- تخم مرغ
- ویتامینهای مناسب از جمله A، بیوتین، C، D و ویتامین E
درمان ریزش مو
پس از انجام آزمایشهای ریزش مو و تشخیص منشا آلوپسی، درمانهای مختلفی وجود دارد که میتوانید برای درمان ریزش موهای خود از آنها استفاده کنید.
بد نیست بدانید که سازمان غذا و داروی آمریکا FDA دو داروی تجویزی استاندارد را برای درمان آلوپسی آندروژنتیک تایید کرده است. این داروها شامل: ماینوکسیدیل و فیناستراید میشود. این محصول باید مستقیماً روی نواحی کف سر به صورت قطرهای ریخته شود. تقریبا ۶ تا ۱۲ ماه طول میکشد تا رشد مو، مجددا آغاز شود.
کمبود ویتامین D یکی از مهمترین عوامل ریزش مو است. بنابراین رفع این کمبود تا حد زیادی میتواند باعث ترمیم و جلوگیری از ریزش بیشتر موها شود.
رژیم غذایی، نقش مهمی در شادابی و سلامت موهای شما دارد. تعادل مصرف پروتئین، چربی، ویتامین و مواد معدنی برای سلامت موهای شما بسیار مهم است.
تفسیر آزمایش برای ریز مو
تفسیر آزمایش ریزش مو طبیعتا کار متخصص پوست و مو است. بهترین کار پرهیز از تفسیرهای غیر تخصصی در نتیجه آزمایش است. در هر حال اگر به دنبال کمترین و بیشترین اندازهها در برخی تفسیرها هستید باید به موارد زیر توجه کنید:
- آزمایش تیروئید: میزان TSH بین ۰.۴ تا ۴ میلی گرم، میزان T4 بین ۰.۵ تا ۴.۱۵ میلی گرم و میزان T3 بین ۸۴ تا ۲۰۲ میلی گرم
- آزمایش فریتین: برای زنان بین ۱۱ تا ۳۰۷ ng/dl و برای مردان ۲۴ تا ۳۳۶ ng/dl
- آزمایش:CBC میزان MCV بین ۸۰ تا ۹۵ فمتولیتر و میزان MCH بین ۲۷ تا ۳۱ پیکوگرم
- آزمایش ویتامین: B12 بین ۲۰۰ تا ۸۰۰ pg/mL
سخن پایانی
برای جلوگیری از ریزش مو بهترین کار مراجعه به یک متخصص پوست و مو است. بعد از تجویز پزشک قدم مهم بعدی مراجعه به یک آزمایشگاه مدرن و به روز است. خوشبختانه در شهر بزرگ تبریز تعداد آزمایشگاههای مجهز و آماده برای انجام تستهای تخصصی کم نیست.
ورزش و تغذیه و سلامت روان را فراموش نکنید که مهمترین عوامل در جلوگیری از ریزش مو هستند.